Упорядкування даних у таблицях. Автоматичні та розширені фільтри.

   Дані в клітинках електронної таблиці можна сортувати, тобто змінювати порядок їх розташування в рядках або стовпцях за деякими ознаками. Сортування може проводитися за зростанням або за спаданням.
   Для того щоб швидко виконати сортування виділеного зв'язного діапазону за значеннями першого стовпця цього діапазону, потрібно виконати Основне→Редагування→Сортування й фільтр→Сортування від найменшого до найбільшого або Сортування від найбільшого до найменшого.
   Сортування у виділеному діапазоні можна здійснювати і за значеннями кількох стовпців. Для цього слід виконати Дані→Сортування й фільтр→Сортувати і встановити параметри та умови сортування. При цьому спочатку рядки сортуються за значеннями у першому з указаних стовпців, а потім у кожному наступному з вибраних стовпців відбувається лише для тих рядків, у яких значення в усіх попередніх указаних для сортування стовпцях збігаються.
   Фільтрування - це вибір значень у клітинках електронної таблиці, що відповідають певним умовам. Після виконання фільтрування в таблиці відображаються лише ті рядки, дані в яких відповідають умовам фільтрації. Усі інші- тимчасово приховуються.
   Для вибору режиму фільтруванню потрібно встановити табличний курсор у довільну клітинку таблиці або виділити діапазон клітинок і виконати Основне→Редагування→Сортування й фільтр→Фільтр або Дані→Сортування й фільтр→Фільтр.
   Для встановлення умов фільтрації можна використовувати фільтри за значенням, числові та текстові фільтри.
   Фільтрування можна здійснювати послідовно для кількох стовпців таблиці. Тоді кожний наступний фільтр буде застосований вже тільки для тих рядків таблиці, які відображаються після застосування всіх попередніх фільтрів.
   Для відміни фільтрації потрібно виконати Дані→Сортування й фільтр→Очистити.
   Для виконання фільтрування за умовою, яка є об'єднанням умов фільтрування двох стовпців логічною операцією АБО, використовуються розширені фільтри. Для цього у вільних клітинках таблиці написати назви стовпців та умови фільтрування. Потім виконати Дані→Сортування й фільтр→Додатково та встановити параметри фільтрування у вікні Розширений фільтр.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Практична робота №2 "Конфігурація комп'ютера під потребу"

Вправа 3 "Алгоритм перевірки комп'ютера на наявність шкідливих програм"

Кнопка в Lazarus