Основні поняття комп'ютерної графіки

  Комп'ютерна графіка - розділ інформатики, який вивчає технології опрацювання графічних зображень з використанням комп'ютерної техніки.
  Основним об'єктом комп'ютерної графіки є графічне зображення. Залежно від способу побудови та кодування графічного зображення, розрізняють растрові та векторні графічні зображення.
  Растрове графічне зображення складається з окремих маленьких прямокутників - пікселів. Векторне зображення будується з окремих базових об'єктів - графічних примітивів: відрізків, многокутників, кривих, овалів тощо.
  Кодування зображення в растровій графіці полягає в кодуванні кольору кожного пікселя зображення. Кодування у векторній графіці дуже схоже з кодуванням графічних примітивів мовою програмування, для кожного графічного примітива визначається математична модель його опису.
  Колірна модель - це спосіб подання кодів різних кольорів спектра у вигляді набору числових характеристик певних базових компонентів. Найчастіше використовують колірні моделі RGB і CMYK. У колірній моделі RGB базовими кольорами є три кольори спектра - червоний (англ. Red), зелений (англ. Green), і синій (англ. Blue). Їх називають основними кольорами.
  У моделі CMYK використовують чотири базових кольори: блакитний (англ. Cyan), пурпуровий (англ. Magenta), жовтий (англ. Yellow) і чорний (англ. blacK). Блакитний, пурпуровий і жовтий кольори - це додаткові кольори.
  Растрове графічне зображення має такі властивості: розмір, роздільність, глибина кольору тощо. Векторні зображення на відміну від растрових не мають такої властивості, як роздільність. Основними властивостями векторних зображень є види та кількість графічних примітивів, з яких будується зображення, та кількість кольорів.
  Форматів растрових і векторних графічних файлів існує кілька десятків. У кожного з них є свої переваги недоліки, які й визначають доцільність їх використання під час роботи з тими чи іншими зображеннями.
  Ратсрові зображення реалістично відображають дійсність, забезпечуючи природність кольорів, їх можна отримати з використанням технічних пристроїв (фотокамера, сканер).
  Векторні зображення зберігаються в невеликих за розмірами файлах, добре масштабуються, забезпечують простоту та зручність редагування окремих елементів зображень.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Практична робота №2 "Конфігурація комп'ютера під потребу"

Вправа 3 "Алгоритм перевірки комп'ютера на наявність шкідливих програм"

Кнопка в Lazarus