3.5 Розділи, колонтитули, стилі, структура в текстових документах

   Структура документа - це ієрархічна схема розміщення складових частин документа. Найчастіше структуру створюють для багатосторінкових документів, розділяючи їх на розділи, глави, параграфи, пункти.
   Для того щоб поділити текстовий документ на розділи в тому місці, де починатиметься інший розділ, потрібно вставити Розрив розділу. Створення розділів бажано виконувати в режимі перегляду документа Розмітка сторінки і при включеному режимі відображення прихованих (недрукованих) символів. Далі потрібно виконати Розмітка сторінки -> Параметри сторінки -> Розриви і вибрати у списку потрібний тип в переліку Розриви розділів.
   У місці розриву розділів з'являється прихований (недрукований) символ Розрив розділу. У документі, поділеному на розділи, можна виконати різне форматування окремих частин документа.
   У багатосторінкових документах часто використовують колонтитули - це службові повідомлення, які розміщують на полях сторінки і повторюються на інших сторінках документа. У Word 2007 розрізняють верхній, нижній та бічні колонтитули. Вони можуть містити номери сторінок, назву документа або поточного розділу, прізвище автора, графічні зображення тощо. Колонтитули першої сторінки, парних і непарних сторінок можуть різнитися. Також можуть бути різними колонтитули різних розділів документа.
   Відображаються колонтитули в документі тільки в режимах Розмітка сторінки та Читання. Опрацювання основного тексту документа під час роботи з колонтитулами неможливе. Для створення колонтитулів використовуються елементи керування вкладки Вставлення групи Колонтитули.
   Для прискорення оформлення документів та їх об'єктів зручно використовувати стилі. Стиль - це набір значень властивостей певного типу об'єктів, який має власне ім'я. Текстовий процесор Word 2007 має власну бібліотеку професійно розроблених стилів, так звані експрес-стилі, у яких значення властивостей об'єктів підібрані гармонійно, з урахуванням основних вимог до дизайну. Такі стилі розроблено для різних типів об'єктів текстового документа - тексту, таблиць, графічних об'єктів тощо. Кожен експрес-стиль у бібліотеці має ім'я. Ескізи експрем-стилів текстових об'єктів документа відображені на вкладці Основне в групі Стилі.
   Створення структури документа відбувається із застосуванням стилів Заголовок 1, Заголовок 2, ..., Заголовок 9 - назви всіх структурних частин документа слід відформатувати з використанням відповідного стилю, Для перегляду структури документа, який відформатовано таким чином, використовується режим перегляду Структура, який встановлюється вибором кнопки Структура у Рядку стану або на вкладці Вигляд у групі Режими перегляду документа.

Коментарі

Популярні дописи з цього блогу

Практична робота №2 "Конфігурація комп'ютера під потребу"

Вправа 3 "Алгоритм перевірки комп'ютера на наявність шкідливих програм"

Пристрої введення та виведення даних